Serviciile noastre

Nutriție și dietetică

Onconutriția

În prezent, cancerul este o boală extrem de frecventă în populația generală, manifestându-se în toate categoriile de vârstă, prin creșterea incidenței, și ducând la crearea unor progrese diagnostice, în vederea creșterii duratei de supraviețuire a bolnavilor. Relația dintre nutriție și cancer reprezintă un subiect de mare interes, atât în cercurile profesioniștilor în sănătate, cât și în rândurile oamenilor simpli. Pe de o parte, sunt cercetate și dezbătute legăturile dintre nutriție și geneza sau progresia bolii oncologice, respectiv latura etiologică sau adjuvantă, iar pe de altă parte, ample cercetări sunt îndreptate către potențiale efecte curative sau suportive ale diverșilor nutrienți.
Ramură a nutriției – onconutriția – cuprinde recomandări speciale, în ceea ce privește nutriția, destinate pacientului oncologic, în concordanță cu istoricul medical, patologia asociată și tipul de tratament oncologic efectuat (chimioterapie, radioterapie etc.).
Nutriția personalizată este deosebit de importantă în terapia bolilor, în general, și a bolii canceroase, în special, dat fiind că efectele subalimentării sau supraalimentării în timpul tratamentului oncologic necesită o abordare specială. Conform cercetărilor și statisticilor internaționale, circa 85% dintre pacienți dezvoltă simptome clinice de malnutriție pe durata tratamentului oncologic, ce poate afecta pacientul atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Mai mult, malnutriția reprezintă cea mai dificilă problemă cu care se confruntă pacientul oncologic, independent de tratamentul medical și de performanța tratamentului oncologic.

Nutriția în patologia oncologică constă în:

  • evaluarea și monitorizarea malnutriției;
  • previnerea pierderii în greutate;
  • gestionarea tulburărilor de alimentație cauzate efectelor adeverse ale tratamentelor oncologice;
  • managementul efectelor tardive ale tratamentului oncologic cu impact asupra modului de alimentație;
  • gestionarea simptomelor;
  • suportul pacienților să își mențină un status nutrițional optim, atât în timpul tratamentului oncologic, cât și după terminarea lui.

Important de menționat este faptul că un status nutrițional optim al pacientului oncologic îmbunătățește eficiența tratamentului, ajută la evitarea complicațiilor asociate tratamentului și ajută la menținerea și îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Echipa medicală

  • Cordos Alice Nutritionist
  • Adriana Pană Nutriționist-dietetician, specialist în nutriție clinică și comunitară, asistent de cercetare în medicină generală, educator specialist în diabet